Andreas van Zoelen

Alma Mater

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Download “Alma Mater” door Andreas van Zoelen!

Alma Mater is Latijn voor voedende of zorgende moeder. Het werk is een muzikale ode aan groot Venlo, Tegelen en Blerick in het bijzonder. Na een periode van veel verhuizingen vond Andreas van Zoelen in Tegelen echt een thuis, een plaats die hem inspireerde en waar hij tot rust kwam. Kort hierna begon hij als dirigent bij Harmonie St. Caecilia in Blerick.

Met de compositieopdracht van Intro in situ kan Andreas zijn gevoel als ‘klankwereld’ toevoegen aan de Limburgse Klankatlas. Alma Mater is een expressionistisch stuk dat uitdrukking geeft aan Van Zoelen’s gevoelens van geborgenheid en warmte: een echte ode aan zijn thuis.

De instrumentatie van het stuk is een symfonisch blaasorkest, met toevoeging van enkele instrumenten zoals een altfluit, bugel en een sopraansaxofoon. In het stuk zijn ook enkele geluidsfragmenten verwerkt. Het is geschreven met het warme geluid van Van Zoelen’s orkest, St. Caecilia Blerick, in gedachten.

Over Andreas van Zoelen

Andreas van Zoelen (1978) begon zijn compositorische loopbaan als autodidact. Later volgde hij compositielessen bij Alexandre Hrisanide en was het contact met mentor Jan van Dijk erg belangrijk voor hem. Zijn muziek werd reeds vele malen in binnen- en buitenland (onder andere Portugal, Spanje, Suriname, de V.S. en Thailand) uitgevoerd en op CD gezet.

Van Zoelen is hoofdvakdocent saxofoon aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Als saxofonist treedt hij over de hele wereld op, veelal met een repertoire dat voor hem wordt gecomponeerd. Als orkestmusicus speelde hij onder andere bij de Berliner Philharmoniker o.l.v. Sit Simon Rattle, het NNO Groningen en het LSO Maastricht.

Bovendien was Van Zoelen reeds werkzaam als dirigent bij verschillende gerenommeerde orkesten. Zo werkte hij als gastdirigent met o.a. het Regionaal Concert Orkest Wilskracht Amersfoort, de Shell Harmonie Amsterdam, maar ook het Beethoven Orchester Bonn en het strijk- en kamerorkest van het Fontys Conservatorium. In 1996 won hij de ‘Spiero Prijs’, in 2002 was hij de winnaar van de Jacques de Leeuw jong toptalent prijs’.

Wilt u de compositie Alma Mater – Andreas van Zoelen spelen, neem dan contact op met de componist Andreas van Zoelen via andreas@vanzoelen.eu