ENG | NL

Germaine Sijstermans

Klarinet|Performance Art

Germaine Sijstermans

Germaine Sijstermans is een (bas)klarinettiste uit Heerlen met een passie voor hedendaagse muziek. Na jarenlange omzwervingen in de Randstad en het buitenland in ze terug in Heerlen en met groot genoegen is ze sinds 2012 vaak te horen in Intro.

Ze werkt al jaren samen met componisten en is graag dicht betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe stukken, waaronder muziektheater werken en performance art. Gedurende de jaren zijn er veel stukken voor haar geschreven, al dan niet op verzoek. Opgetreden heeft zij in een veelvoud van omgevingen, van traditionele podia tot underground settings, van Nederland tot Brazilië.

Haar persoonlijke onderzoek richt zich op de rol van de musicus naast het bespelen van zijn/haar instrument. Ze verkent hoe musici hun lichamelijkheid en aanwezigheid kunnen gebruiken, in synthese met het bespelen van een instrument, om het concept van een werk te vervullen.

Qua muziek houdt zij zich graag bezig met werken die een abstract idioom hanteren en bij de

luisteraar heel direct binnenkomen in iemands “menselijkheid”. Het gebruik van ruimte in letterlijke en figuurlijke zin, spelen vaak een belangrijke rol in haar performances.

Germaine heeft in 2013 haar master-opleiding cum laude afgerond bij klarinetdocent Jan Jansen aan Codarts, Rotterdam. Daarvoor heeft ze haar bachelor-opleiding gevolgd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Pierre Woudenberg.

Ze maakt deel uit van het Belline klarinetkwartet en muziektheatergezelschap Root 51.

www.germainesijstermans.com