ENG | NL

De Fanfare

De Fanfare

en alles wat verandert

zaterdag 06 juni 2015 / 15:00 & 17:00 / Savelberg Klooster , Heerlen

De fanfare en alles wat verandert is een hedendaagse muziekvoorstelling van Intro op basis van een lang verhalend gedicht van Frans Budé. Anne Parlevliet leefde zich met groot enthousiasme in en componeerde er een sprankelende eigentijdse compositie bij.

In het verhaal voert de dichter twee personen op die elkaar nooit gekend hebben. Allereerst is er de Limburgse componiste Andrée Bonhomme (1905-1982) die naar Heerlen verhuist en tot aan haar pensionering les geeft aan de muziekschool die dan nog aan het Wilhelminaplein gevestigd is. Daarnaast speelt Stef Moonen een rol, een denkbeeldige jongeman uit deze eeuw die lid is van een plaatselijke harmonie.   Allebei delen ze muziek als hun grote passie. De voorstelling brengt zowel een dichterlijke als een muzikale ode aan de Mijnstreek van toen als aan Parkstad van nu.

Acteur en zanger Matthias Quadekker leidt de bezoeker aan de hand van gesproken en gezongen teksten zowel naar Andrée Bonhommes geboortestad Maastricht als naar Parijs, de stad waar ze geregeld les nam bij Darius Milhaud. Maar vooral wordt hij meegenomen naar Heerlen, niet alleen de stad zoals Bonhomme die kende uit de tijd van de mijnen (‘met een pungel naar de koel, eindeloos afdalend in de diepte’), maar ook naar het hedendaagse Heerlen: ‘Heerlen ontwaakt, ik zie het. De stad ontstijgt zichzelf,’ concludeert de 18-jarige Stef als hij tevreden door de stad loopt.

In De fanfare en alles wat verandert wisselen rauwe elektronische muziek en harmonieuze blaasklanken elkaar af. De musici bespelen niet alleen traditionele maar ook nieuwe fanfare-instrumenten, in opdracht van BV Limburg ontwikkeld door Steim (Studio for Electro-Instrumental Music).