ENG | NL

Maastricht Bells

Maastricht Bells

Conservatorium Maastricht 50 Jaar!

vrijdag 27 januari 2012 / 11:30 / Vrijthof, Maastricht

Het Conservatorium Maastricht heeft de samenwerking met Intro gezocht om de start van het 50e jubileumjaar feestelijk vorm te geven. Dit heeft geleid tot een groots klokkenconcert  dat letterlijk het feestjaar inluidt. ‘Maastricht Bells’ is een echte Europese compositie, geschreven door conservatoriumstudenten Yannis Katirzoglou en Christos Chalnaridis (Grieks), Franck Bovet (Frans) en hun docent Robert Platz (Duits). In het concert spelen 250 Maastrichtse klokken, ook in de wijken, samen met vier carillons in de stad: het stadhuiscarillon, het Servaascarillon, het carillon van de familie Vossen op de Kleine Stokstraat en ‘De Paltz’, de grootste reizende beiaard ter wereld, op het Vrijthof. Dit is een instrument van meer dan 10.000 kilo aan bronzen klokken en wordt voortgetrokken door een imposante Mack-truck van maar liefst 30 ton, even zwaar als een Leopard tank, een absolute eye-catcher!

8.000 handbellen in acht kleuren in acht toonhoogtes

Alle schoolkinderen van de Maastrichtse basisscholen en enkele scholen uit de Euregio krijgen handbellen en maken samen op het Vrijthof muziek met alle kerkklokken van Maastricht: hiervoor worden meer dan 8.000 handbellen in acht verschillende kleuren en met acht verschillende toonhoogten uitgedeeld. De kinderen worden per toonhoogte opgesteld in speciale toonvakken en moeten op het teken van de dirigent hun klank ten gehore brengen.

De beiaardiers, klokkenluiders en de dirigent van het handbellenorkest spelen allemaal op een strikt tijdsschema en hebben onderling contact met elkaar. Zo blijven ze allemaal ‘klokslag’ in de maat en luiden hiermee samen het jubileum van het Conservatorium en de Maastrichtse kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa 2018 in.

Het project ‘Maastricht Bells’ is een samenwerkingsproject van het jubilerende Conservatorium Maastricht, Tout Maastricht,  Maastricht Culturele Hoofdstad 2018, Intro in situ, stadsbeiaardier Frank Steijns en Kaleidoscoop uit Maastricht.