ENG | NL

Resonate Productions

Xenitia

zondag 20 mei 2018 / 16:00 / Theater aan het Vrijthof (Bovenzaal), Maastricht

Een documentaire concert over migratie

Xenitia treedt in de voetstappen van de meest recente golf van Griekse migranten door Europa.
Op dit moment beleeft Griekenland de derde exodus van de afgelopen honderd jaar, veroorzaakt door een financiële crisis die grotere gevolgen heeft gehad voor het land dan de Great Depression in de Verenigde Staten in de Jaren 30. Sinds 2008 heeft 1 op de 50 Grieken het land verlaten.

Vanuit dit bovenstaande gegeven is de term “xenitia” tegenwoordig meer actueel dan ooit. Het is een cocktail van heimwee, nostalgie en frustratie: gevoelens waaraan uitdrukking gegeven is in vele verschillende melodieën. In de traditionele, vaak melancholische liederen van xenitia vindt de luisteraar een uitdrukking van deze emoties en het ver weg zijn van huis.

Achttien Griekse Migranten die naar Amsterdam of Berlijn moesten verhuizen vanwege de crisis, werden geïnterviewd en gevraagd naar hun visie op ergens thuis te horen, ergens een thuis te hebben en hun persoonlijke pad. Hun stemmen worden nu uitgedragen in dit ‘documentaire concert’, samen met een hedendaagse interpretatie van de traditionele xenitia liederen. Een innovatieve aanpak waarin muziek en interviews samensmelten tot een opmerkelijke eenheid waarin recht gedaan wordt aan de uitdagingen waar een migrant voor staat.

Na een strenge selectie procedure ontving Xenitia subsidie vanuit het ministerie voor Cultuur als onderdeel van het Europe by People festival bij gelegenheid van het Nederlandse voorzitterschap van de EU in 2016.
Na afloop is het gezelschap begonnen aan een Europese tour die hun productie leidde langs theaters in Duitsland, Griekenland, Nederland en België. Tijdens ClassicalNEXT 2017 noemde het hoofd van de Britse delegatie deze productie “The sort of program we need after Trump and Brexit”

Wij vragen u vriendelijk om pas aan het einde van de uitvoering te applaudisseren.

Percussie Evi Filippou
Harp: Andrea Voets
Singer-Songwriter: Katerina Fotinaki
Film & Dramaturgie: Fabio Dondero & Chiara Somajnli

Entrance: €11,50 / €6,50 (presale) €15,- / €7,50 (door) Klik voor kaarten!

www.resonate-productions.com

FPK_LOGO-ZWART