ENG | NL

Oliver Verse

Composer / Performer

Oliver Verse

Oliver Verse is een soloproject van Daniel van Loenen (1982).

Het eerste werk dat hij onder deze naam maakt heet Compassion Collides en bevindt zich op het snijvlak van popmuziek, performance en poëzie.

 

“Een liedje van Van Loenen begint sereen, vertrekt vanuit een geruststellende 

cadens piano-akkoorden, maar doorbreekt de verwachting met de inzet van een 

minimalistische synth(…)Zijn spel met traditionele liedvorm en klankkleur sluit 

naadloos aan bij de Kapschuur; een binnenpodium waar de bosachtige 

omgeving zowat doorheen ademt.”

– 3voor12 over Oliver Verse op A Day In The Forest (2017)

 

Zijn werk is een combinatie van elektronische en organische muziek. De voorliefde voor toetsen en in het bijzonder synthesizers zal altijd ondersteund worden door de akoestische instrumenten die hij bespeelt. Gevoel komt tot uiting van knisperende soundscapes tot aan zware scheurende beats. Van breekbaar a-capella tot deinende dreigende drums die je meesleuren naar een andere wereld. Elektronisch en gelaagd, maar toch minimalistisch. De lyrics geven extra diepgang die de muziek ondersteunt.

“Toen mijn moeder tien jaar geleden overleed besloot ik voor de muziek te gaan. Op haar ziekbed vroeg ik haar wat ze anders had willen doen in haar leven. ‘Stouter zijn, meer mijn eigen ding doen’, zei ze. Op dat moment viel bij mij het kwartje. Ik heb het altijd al geweten, maar ik deed het nog niet. Vanaf toen zette ik alles op alles om muziek te maken en te spelen. In de tien jaar die volgde is het contact met mijn vader zodanig verslechterd dat ik geen contact meer met hem kon hebben. De frustratie van het verliezen van mijn moeder én van mijn vader, terwijl hij nog in leven was, is een sterke motivatie tot componeren. Gevoel vertaalt voor mij direct in muziek. Met Compassion Collides vertel ik hoe het leven schuurt, trekt, duwt en flirt. Dwars door het donker, op zoek naar de bron.” 

Als Oliver Verse combineert hij voor het eerst alles van de afgelopen tien jaar. Trombone, toetsen, zang, compositie en performance. Het solo spelen is daarbij een nieuwe uitdaging. Sinds dit jaar is hij een samenwerking met Intro in Situ aangegaan. Compassion Collides is een persoonlijk verhaal waarin ik de confrontatie met eenzaamheid trotseer.