ENG | NL

Agir & Penderecki – Chamber Works

Agir & Penderecki – Chamber Works

Molen de Ster - Utrecht

Thursday 16 January 2020 / 19.30 (doors) 20.00 Start / Molen de Ster, Utrecht

De Zwolse componist Agir werkt nauw samen met onder anderen de prominente Turkse dichter Ataol Behramoglu. Hij componeerde een liederencyclus van Behramoglu’s gedichten die in 2019 in première zal gaan in Izmir. Ook gebruikte hij de teksten van Behramoglu voor het stuk ‘If I die…’ dat hij voor het Storioni Trio, baglama en sopraan schreef.

Onlangs voerde Agir met zijn luthier (iemand die snaarinstrumenten maakt en repareert) Serkan Güngör een aantal spraakmakende veranderingen door aan zijn instrument de baglama (een soort luit). Deze wijzigingen hebben, net als de nieuwe composities, het instrument in alle opzichten concertwaardiger gemaakt.

Orkun Agir componeert eigentijdse klassieke muziek met lichte invloeden uit de Ottomaanse en Anatolische muziek. Zijn werken kenmerken zich door hun introspectieve en melancholische aard. In opdracht van Intro schreef Orkun zijn Sestetto voor klarinet, baglama, strijktrio en piano. Dit sextet ging in première tijdens Cultura Nova 2018 in een uitverkochte Savelbergkapel. Onder begeleiding van onder andere Intro werkt hij aan een nieuw strijkkwartet, dat hij met het Poolse Antarya Kwartet zal uitvoeren. Zijn keuze voor dit kwartet heeft zijn basis in een uitvoering van het favoriete strijkkwartet van Orkun, van zijn grote voorbeeld, de Poolse componist Penderecki.

Programma

K. Penderecki (*1933) – Quartetto per archi no. 3 “Blätter eines nicht geschriebenen Tagebuches”
K. Penderecki – Ciaccona in memoriam Giovanni Paolo II (violine and viola)
O. Ağır (*1990) – Preludio di Quintetto per viola sola (World Premiere)
O. Ağır – Quintetto con bağlama (World Premiere)
O. Ağır – Mesra per violoncello solo

Entree: €10,-

www.orkunagir.com | antarjaquartet.com | molendester.nu