ENG | NL

Concept en Productie:
Bart van den Boom (Viemaster Projects)

Compositie:
Rutger Muller
HABITANTS

A stage of Luminosity – Arno Coenen

Opening met Rutger Muller & Habitants

donderdag 19 september 2019 / 20.00 / Vrijthof, Maastricht

A Stage of Luminosity is een cross-over tussen cultureel erfgoed en nieuwe media. Kunstenaar Arno Coenen heeft op uitnodiging van Viewmaster Projects twee videowerken gemaakt waarin het gedigitaliseerde beeldarchief van het Limburgse glazeniersatelier Frans Nicolas en Zn. tot leven komt.

MiniThumbnail3De imponerende historische ontwerp- en werktekeningen voornamelijk voor kerkelijke glas-in-lood ramen zijn door de kunstenaar getransformeerd tot twee computeranimaties vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en
caleidoscopische patronen. De twee videowerken, geprojecteerd op een bijna 14 meter hoge en vier meter brede zuil op het Vrijthof zijn een eigentijds eerbetoon aan het oude ambacht en vakmanschap van Limburgse glas-in-loodkunstenaars.

MiniThumbnail1A Stage of Luminosity legt verbanden tussen de beeldtaal uit de 19de en 20ste eeuw met 21ste eeuwse beeldtaal en nieuwe media. Het kunstproject roept daarmee nieuwe betekenissen op en vertelt een gelaagd beeldverhaal waarin naast thema’s als geloof, hoop, liefde en de dood, ook licht en kleur een hoofdrol spelen.

MiniThumbnail2Het archief van glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ bestaat uit meer dan 1000 ontwerptekeningen en kleine schetsen en 10.000 kartons. De digitalisering en inventarisatie is gedaan door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Dit in opdracht van de gemeente Roermond.

Openingsvoorstelling

MiniThumbnail4Op 19 september wordt de installatie op bijzondere wijze geopend met een unieke voorstelling waarin Rutger MullerHABITANTS de gloednieuwe compositie ‘The worship – A Live Performance for A Stage of Luminosity’ zullen uitvoeren. Beeld en geluid smelten naadloos samen.

Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Musica Sacra, Viewmaster Projects, Muziekgieterij en Intro

Entree: Gratis

www.viemaster-projects.nl