ENG | NL

Credits

Compositie: Chantal Acda / Valgeir Sigurdsson (arrangementen)

Zang: Chantal Acda

Koor: Sara Leemans, Jony Overdijk, Benjamin Larham, Arjan Lienaerts (met dank aan NKK NXT)

Live muziek: Eric Thielemans / Laurens Smet

Tekst: Chantal Acda en Josse de Pauw

Geluidsontwerp: Eric Thielemans en Nick Symons

Regie: Eric Thielemans en Josse de Pauw

Choreografie: Peggy Olislaegers

Techniek: Nick Symons / Paul Caron

Productie: Paul Caron ((Intro Maastricht)

Publiciteit: Maarten Reumkens (Intro Maastricht)

Zakelijke leiding: Tom Swart (Intro Maastricht)

Chantal Acda – Pūwawau (muzikale versie)

Amok Brugge

zondag 10 november 2019 / Amok, Brugge

Acda staat erom bekend dat ze zichzelf en haar werk steeds opnieuw uitvindt, waarbij ze haar stem als reflectieve ruimte gebruikt. Ze is gefascineerd door de universele factoren die stemmen verbinden en beïnvloeden, zoals taal, erfgoed en levensliederen. Voor haar residency-programma articuleerde ze de wens om een muzikaal en theatraal werk voor ensemble, kamerkoor en een solozanger te maken, waarin haar zoektocht naar onderlinge verwantschap en contact wordt vergroot en gekaderd voor publiek.

Acda’s zoektocht naar verbinding komt samen in de voorstelling Pūwawau. De naam komt uit het Maori en betekent: “het horen van stemmen van geesten onder water, reflecterend en instinctief”. Pūwawau is het resultaat van een onderzoek naar de kracht van stem in verbinding, waarbij de uitkomsten van het onderzoek op een poëtische manier worden vertolkt in tekst en muziek.

We leven in een wereld vol verandering en een vaak afwezige vorm van direct contact en reflectie. Acda wil dat contact aangaan. Zij en de musici spelen niet op een podium, maar midden tussen de toeschouwers. Iedereen, ongeacht taal en afkomst, wordt daarmee onderdeel van de collectieve ervaring.

Op Terschelling werd reeds de verhouding tot het publiek, de rol van de omgeving en de montage van de stukken onderzocht. Licht, geluid en scenografie werden in de natuur ontwikkeld, en afgelopen juni was de try-out van Pūwawau op Oerol te zien.

Ruim 2000 bezoekers kwamen naar deze elektro-akoestische muziektheatervoorstelling, waarin de poëtische teksten van Josse de Pauw, het decor van Laura de Jong, in combinatie met de arrangementen van de IJslandse producer Valgeir Sigurdsson, bij de bezoekers voor een intense en ontroerende ervaring zorgden. Bijna 400 mensen tekenden in op de mailinglijst om op de hoogte gehouden te worden van de zaalproductie.

In oktober wordt de voorstelling afgemaakt en gemonteerd in de werkplaats van Intro in Maastricht. Rutger Muller, op dit moment al maker bij Intro, verzorgt de klankbewerking. De eindregie is in handen van Josse de Pauw. Vanwege de grote betekenis van het lichaam zal in deze periode ook Peggy Olislaegers als dramaturg aanwezig zijn. Het doel is een meeslepende ervaring voor het publiek, dat zich door middel van klank en video middenin een indrukwekkende scenografie zal bevinden en onderdeel wordt van de reflectie. De buitenwereld valt even helemaal weg; voor het moment is er alleen de ruimte die gedeeld wordt.

Entree: €15,-

www.chantalacda.com | www.amokbrugge.be

Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland

DeBuren_Logos