ENG | NL

Helena Basilova:
Piano

Maya Fridman:
Cello

Konstantyn Napolov:
Slagwerk

Trio Basilova|Fridman|Napolov

Trio Basilova|Fridman|Napolov

Muziekgieterij

woensdag 08 januari 2020 / 20.00 (Doors) 21.00 (Start) / Muziekgieterij, Maastricht

The Dutch Golden Collection werd opgericht door Konstantyn Napolov om de slagwerkinstrumenten te ontwikkelen, voor het zoeken naar en het creëren van nieuwe muziektalen, voor het uitbreiden van het repertoire voor solo- en kamermuziek en het promoten van de hedendaagse werken, wereldwijd.

“Popularisering van de slagwerkinstrumenten en nieuwe meesterwerken scheppen behoren tot de hoofddoelen van The Dutch Golden Collection. “Het boeiende van slagwerkinstrumenten is, dat het een vrij jonge groep van instrumenten betreft. Wij hebben niet het zelfde grote, door de eeuwen heen opgebouwde repertoire zoals bijvoorbeeld voor de strijkersgroep of pianisten … Daarom moeten we onze horizon verbreden, voortdurend zoekend naar nieuwe manieren om hoge kwaliteit video- en audio-opnames te maken en andere kunstvormen daarin mee te nemen. Dit is essentieel om een breder publiek te bereiken en onsterflijke meesterwerken te creëren die wereldwijd worden uitgevoerd… Nederland was altijd al bekend om zijn vernieuwingen en was een van ‘s werelds koplopers op het gebied van de hedendaagse muziek. Het ‘podium’ en de omstandigheden die gedurende de 17de eeuw werden geschapen resulteerden in de bloeiende Gouden Eeuw voor de kunst. Hetzelfde geldt nu, naar mijn mening, voor de slagwerkinstrumenten. De meeste hedendaagse componisten zijn uitzonderlijk ‘hongerig’ naar het rijke en ongelimiteerde spectrum van slagwerkinstrumenten. Daarom wil ik die kans nu aangrijpen.” Konstantyn Napolov

In dit 3e deel van de Dutch Golden Collection speelt slagwerker Konstantyn Napolov, pianiste Helena Basilova en celliste/zangeres Maya Fridman muziek die speciaal voor het Trio geschreven is door Gaudeamus award en Matthijs Vermeulenprijs winnend componist Aart Strootman (nauw betrokken bij Intro met TEMKO), Duitse componisten Tobias PM Schneid, Christian Dieck, Meredi en Amerikaanse componist Daniel Wohl.

Trio Basilova|Fridman|Napolov

Passie voor muziek van nu en de oneindige zoektocht naar nieuwe klankwerelden zijn de uitgangspunten die pianiste Helena Basilova, celliste Maya Fridman en slagwerker Konstantyn Napolov verbinden tot een spannend en uniek ensemble.

Door samen te werken met componisten en betrokken te zijn bij het scheppingsproces worden nieuwe composities geboren, nieuwe werelden geopend en verbreden ze de grenzen van het bestaande repertoire.

Sinds de oprichting in september 2018 werkte het trio samen met o.a. David Lang, Aart Strootman, Daniel Wohl, Ina Meredi, Moritz Eggert, Christiaan Dieck and Tobias PM Schneid. In juli 2019 debuteerde het trio bij het Blaricum Music Festival met het Triple Concerto Pierced van David Lang o.l.v. Mathieu Herzog.

Helena Basilova- piano

Maya Fridman- cello

Konstantyn Napolov- slagwerk

www.k-napolov.com | www.muziekgieterij.nl

Klik hier voor kaarten!

Muziekgieterij-WOF-webready_resize