ENG | NL

Chantal Acda

Chantal Acda

Pūwawau - Oerol

vrijdag 14 juni 2019 / Oerol, Terschelling
zaterdag 15 juni 2019 / Oerol, Terschelling
zondag 16 juni 2019 / Oerol, Terschelling
maandag 17 juni 2019 / Oerol, Terschelling
woensdag 19 juni 2019 / Oerol, Terschelling
donderdag 20 juni 2019 / Oerol, Terschelling
vrijdag 21 juni 2019 / Oerol, Terschelling
zaterdag 22 juni 2019 / Oerol, Terschelling
zondag 23 juni 2019 / Oerol, Terschelling

Pūwawau, ofwel  “Spirit Voices Heard in Running Water”  is een elektro- akoestische muziektheater voorstelling met stemmen van een zangeres en een kamerkoor in de hoofdrol.  Tijdens Oerol 2019 vinden er 17 try outs plaats als opmaat voor de premiere eind 2019.

Chantal Acda is een Vlaams –  Nederlandse zangeres die haar stem al jarenlang als haar reflectieve ruimte gebruikt. Met deze voorstelling wil zij onderzoeken wat de universele factoren zijn die stemmen verbinden of beïnvloeden, zoals erfgoed, taal, materialen en levensliederen. Dit onderzoek wordt geleid door zes thema’s die elk een muziekstuk van ongeveer 10 minuten vormen waarbij teksten van Josse de Pauw verwerkt in videobeelden een duidelijk poëtisch kader bieden aan de toeschouwer.

 “Zodra we mensentaal leren, horen we in het geritsel van bladeren alleen nog stom geruis. We horen het, maar luisteren er niet meer naar. Het ruist alleen nog wat, het heeft ons niets meer te zeggen. Maar soms, heel af en toe, wekt iets het vermoeden dat de bladeren, de dingen, ons nog wel iets te zeggen hebben. Het is dan alsof er heel diep in ons iets resoneert met wat vanuit de verste verte komt, een vaag teken dat we niet begrijpen maar heimwee opwekt. Dat kan gebeuren, want we zijn sociale wezens. We staan open naar het andere, we willen ermee communiceren, en nooit zweren we de sociale omgang met dingen, dieren, planten, wolken en landschappen helemaal af. Al wat een vorm heeft, al wat zich toont, al wat zich laat horen, spreekt ons aan als had het ons iets te zeggen. Mensen zijn zo door-en-door sociaal dat ze in nagenoeg alles een teken, een verwantschap, een correspondentie kunnen zien en een boodschap vermoeden.” Walter Weyns

De stem en zang kan ons verbinden met onszelf en met anderen. Iets waar de wereld en de mensheid zoveel behoefte aan blijkt te hebben. Laten we ons samen bevragen en onderdompelen in de wereld verborgen onder zoveel woorden.

17 try outs met:

6 muziekcomposities.

6 researches.

1 koor

1 ensemble

Credits
Vocals/zang: Chantal Acda;
Vocaal ensemble: Arjan Lienaerts, Benjamin Jago Larham, Jony Overdijk, Sara Leemans
Laurens Smet (banjo, synth, bas) , Eric Thielemans (electronica, drums), Josse de Pauw (woord)

www.oerol.nl | www.chantalacda.com