ENG | NL

Silentium

Silentium

Donker Licht

donderdag 29 december 2016 / 14:00 / Museum Romeinse Katakomben, Valkenburg

Een zinnenprikkelende beleving in Museum Romeinse Katakomben

“Alleen met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen.” Dit prachtige citaat van de schrijver Antoine de Saint-Exupéry raakt de kern van ‘Donker Licht’, een nieuw, betoverend evenement van Museum Romeinse Katakomben. Als tegenhanger van de kerst- en nieuwjaarsdrukte kun je hier een prachtige, serene en mystieke ervaring ondergaan, die al je zintuigen – behalve je ogen – intens uitdaagt.

‘DONKER LICHT’ is opgezet in de vorm van een tweeluik, met unieke, zinnenprikkelende belevingen.
Zo kun je genieten van ‘Cantus in Tenebris’: een muzikale belevenis in het aardedonker, uitgevoerd door musicus Roderik Povel. Uitgangspunt is de geboorte: het begin van ons leven dat eigenlijk niets méér is dan een korte onderbreking van de kosmische oneindigheid. De geboorte, het leven, het heengaan en de oneindige kosmos: ‘Cantus in Tenebris’ laat ze samensmelten in één blinde muzikale performance, gepresenteerd in een ondergrondse mystieke kapel. De lampen worden tijdens de eerste klanken weggedragen, zodat je volledig wordt teruggeworpen op je gehoor en je gevoel. Je laat het dagelijkse leven tijdens deze beleving volledig los en keert terug naar de essentie van je gevoel.

Naast deze muzikale belevenis presenteert het museum ‘Silentium’, een reis naar de intense stilte. Meditatieleraar Frans Ingenhut begeleidt deze bijzondere ervaring, waarbij je in een kleine groep het ondergrondse labyrint betreedt en langzaam naar een ruimte wandelt die gehuld is in volstrekte duisternis en absolute stilte. Hier, 25 meter onder het aardoppervlak, is geen enkele verbinding met de buitenwereld. Dit opent de mogelijkheid om de aandacht naar binnen te richten. Door middel van meditatieve oefeningen en het verblijven in intense stilte is deze beleving een loutering voor lichaam en geest. Je wordt als het ware herboren en treedt met een nieuwe innerlijke rust de buitenwereld tegemoet.

Het thema ‘(her)geboorte’ is verbonden met nieuw leven, met de kerst, het nieuwe jaar, of met een nieuwe start in je persoonlijke leven. Het heeft daarnaast alles te maken met Museum Romeinse Katakomben, dat immers vertelt over leven en dood en over de manier waarop mensen in het oude Rome hiermee omgingen. Uiteraard kun je één van bovenstaande belevingen koppelen aan een sfeervolle rondleiding door het ondergrondse labyrint van het museum, met zijn kleurrijke en indrukwekkende crypten.

‘Silentium’, ondergrondse stilte-reis: 

donderdag 29 december om 14.00 uur.

Maximum aantal deelnemers: 15

Duur: 75 minuten

Eenmalig sterk gereduceerd feestdagen-tarief:

Prijs per persoon: €12,50

Museumkaarthouders: €1,50 korting

‘Cantus in Tenebris’, muzikale beleving in het donker: 

donderdag 5 en zondag 8 januari om 14.00 en 15.00 uur.

Maximum aantal deelnemers: 25

Duur: 40 minuten

Eenmalig sterk gereduceerd feestdagen-tarief:

volwassenen: €8,00

kinderen 3-11 jaar: €4,50

Museumkaarthouders: €1,50 korting

Lokatie en reserveren

Museum Romeinse Katakomben

Plenkertstraat 55

6301 GL Valkenburg aan de Geul

T. +31 (0)43 6012554, +31 (0)6 51167856

www.katakomben.nl