ENG | NL

TEMKO

Aart Strootman:
Elektrische Gitaar

Fred Jacobsson:
Basgitaar

Ramon Lormans:
Vibrafoon

TEMKO

TEMKO

Playing (with) Terry Riley's Shri Camel

woensdag 29 april 2020 / 20.00 (doors) 20.30 (start) / Cellebroederskapel, Maastricht

TEMKO’s Shri Camel met nieuwe instrumenten

De ontdekking van dit voor akoestische instrumenten onuitvoerbaar geachte werk van Riley deed de handen van de TEMKO-leden jeuken. Allereerst om de noten van de grondlegger van het minimalisme op papier te krijgen. Om het werk te kunnen uitvoeren, heeft TEMKO een geheel nieuw instrumentarium laten maken, gestemd in de Pythagorese stemming. Om deze instrumenten van de gewenste stemming te voorzien, zijn de toetsen van de vibrafoon ingekort of verlengd, de resonatoren aangepast en de frets van de gitaren verschoven. Met gestemde stenen en hout blazen de musici nu analoog leven in dit, tot voor kort digitale, meesterwerk.

Voor Shri Camel is de vibrafoon in Pythagorese stemming gerealiseerd in samenwerking met Adams Musical Instruments uit Ittervoort. De gitaren zijn ontwikkeld door TEMKO-gitarist Aart Strootman.

Shri Camel

Na het canonieke Rainbow in Curved Air liet Terry Riley een grote schare fans 11 jaar op Shri Camel wachten. Een uitzinnig vervolg op de virtuoze toetsenpartijen, maar met een bijzondere toevoeging – een boventoon stemming. Een artistiek antwoord op dé technologische ontwikkeling van eind jaren ’70: de programmeerbare/modificeerbare synthesizer. Riley nam Shri Camel zelf met een voor die tijd zeer geavanceerde synthesizer op. Hij gebruikte elektronische delay-technieken om repetitieve klankweefsels te creëren. De natuurstemming waarin het werk geschreven is, maakt een uitvoering met akoestische instrumenten niet of nauwelijks mogelijk.

temkomusic.com

Klik hier voor kaarten! (of gebruik de onderstaande ticketwidget)