ENG | NL

In samenwerking met:

Gaudeamus
Meakusma
Fonds Podiumkunsten
Asko|Schönberg

Zamenhof Project: Breaking the Codes

Zamenhof Project: Breaking the Codes

(Jerzy Bielski/Futurists/Gaudeamus)

zondag 08 september 2019 / 14.00 / Muziekgieterij, Maastricht

Breaking the Codes: Zamenhof Project, van de jonge muziektheatermaker Jerzy Bielski, is een muziektheaterproject geïnspireerd op de ideeën en het leven van Ludwik Zamenhof, de schepper van de universele taal Esperanto en promotor voor wereldvrede. Op zondag 8 september is het mogelijk deze performance te zien in Kelmis. Kelmis is een klein dorpje dat in het verleden onderdeel was van Moresnet, wat in de 20ste eeuw een klein neutraal land was in Limburg, aangrenzend aan België, waar een periode Esperanto de voertaal was.

Breaking the Codes: Zamenhof Project bevindt zich ergens tussen een concert, museumbezoek theatervoorstelling en dansvoorstelling. Het internationale gezelschap, bestaande uit acteurs, musici en dansers die gezamenlijk zeven talen spreken, betrekt het publiek in een zoektocht naar (mis)communicatie en taal. Het publiek zal dan ook niet constant stilzitten, maar krijgt de vrijheid om de ruimte en de installaties samen met de uitvoerders te ontdekken.

Jerzy Bielski

Vanaf 2017 is de van oorsprong Poolse Bielski twee jaar lang artist in residence bij Gaudeamus. Als jonge maker krijgt hij een ontwikkelplek voor zijn expressieve muziektheatrale werken. Bielski’s residentie wordt mede mogelijk gemaakt door de regeling Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten.

In 2008 besloot Bielski om professionele jazzmuzikant te worden en hij behaalde een BA aan de universiteit van Middlesex in Londen. Ondertussen ontwikkelde Jerzy een hartstocht voor het spelen van experimentele en geïmproviseerde klanken op zijn Minimoog-synthesizer. Hij speelde en toerde met de groep Lanza! en nam ook twee albums op. Daarnaast probeerde hij de chaos van de vrije improvisatie (en in zijn eigen leven) te beteugelen door stippen en lijnen op papier te zetten.

Kaartverkoop aan de deur: €15,-

 

www.gaudeamus.nl 
www.jerzybielski.com